Lekcja
4
Inne
eliksiry
Eliksir Amonowy (AR)
Właściwości: Prosty, Słaby eliksir prawdy, kolor fioletowawy
wpadający w karmel. Bez zapachu.
Składniki:
- 3 Krople Krwi Jednorożca
- 4 suszone Figi
- Śledziona Żaby
- Sproszkowany Korzeń Asfodelusa
- Liść z Drzewa Wiggen
- Nalewka z Piołunu
Sposób Sporządzenia:
Do Nalewki z Piołunu dodać liść z drzewa Wiggen
wraz z Korzeniem Asfodelusa, Figi pokroić i pestki z Fig wymieszać ze Śledzion,
dodać do kociołka podgrzewać przez 4 minuty na średnim ogniu. Po 72 godzinach
dodać Krew Jednorożca. Podawać 90 Kropli na każde 3 Kilogramy wagi osoby,
której chcemy poddać eliksir.
Eliksir Vaninga (AR)
Właściwości: Zmienia krwinki czerwone w kamienie, działa powoli
zazwyczaj po ok. 150 h od spożycia człowiek umiera. Mikstura jest czerwona bez
zapachowa i dobrze się rozpuszcza z innymi płynami. Gęstośc jest średnia.
Składniki:
- 3 Kręgosłupy Skorpeny
- 2 Rogi Jednorożca
- Oko Nietoperza
- Żabi Skrzek
- Tojad
- 3 Krople Krwi Smoka
- Kwiat Asfodelusa
Sposób Sporządzenia: W kociołku zagrzać wodę do temperatury 90°C
następnie dodać pokruszone Kręgosłupy Skorpeny i grzać przez następne 20 minut
mieszając, co 5 minut po 4 ruchy w stronę przeciwną niż ruchy wskazówek zegara.
Po odczekaniu 30 sekund dodać Oko Nietoperza i podgrzewać aż kolor wywaru
będzie Żółty, następnie dodać Żabi skrzek i doprowadzić eliksir do wrzenia i
parowania, kociołek ściągnąć z paleniska i odczekać aż zgęstnieje. Pokrojone
kwiaty Asfodelusa i łodyga Akonitu Zalać 1/3 objętości wywaru z kociołka
zaczekać aż składniki roślinne rozpuszczą się Po ostygnięciu Eliksiru w
kociołku i rozpuszczonych Kwiatów i Łodyg. Do kociołka gdzie jest Eliksir
wlewać po 3 krople rozpuszczonych kwiatów i łodyg aż jego kolor zrobi się
przezroczysty i przestanie wydawać zgniły zapach. Następnie podgrzać go do
temperatury 70°C i dodać 3 krople krwi smoka. Odczekać aż eliksir stanie się
czerwony i zrobi się rzadszy. Podawać do innych napojów.
Eliksir Ravenclaw (AR i MT)
Składniki:
- 3 móżdżki żaby
- 4 krople krwi smoka
- 5 włókienek z serca smoka Hybrydzkiego
- 3 rogi dwurożca
- figa
- skrzydło kruka
Sposób uwarzenia:
Wlewamy do kociołka pół litra wody i umieszczamy je
nad ogniem. Doprowadzamy ją do temperatury bliskiej wrzeniu (ok. 80oC).
Dodajemy jeden móżdżek żaby, który powinien być w całości. Zmniejszamy
temperaturę do ok. 50o i dodajemy obraną i dokładnie posiekaną figę. Dodajemy
do tego pozostałe móżdżki, które tym razem dzielimy na 4 równe połowy. Eliksir
odstawiamy na 24 godziny, aby nabrał odpowiedniej barwy(kolor fiołkowy). Należy
trzymać go w suchym i ciepłym miejscu (temp. ok. 25oC). W czasie, gdy eliksir
będzie dochodził, łączymy ze sobą krople krwi smoka, włókna z serca smoka oraz
3 zmiażdżone rogi dwurożca. Wszystko to wkładamy do jednego naczynia i tworzymy
z tego jednolitą masę, koloru bladej czerwieni. Jeżeli masa jest gotowa,
wstawiamy ją obok naszego eliksiru i czekamy. Po 24 godzinach należy podgrzać
eliksir do temperatury 60oC. Następnie bierzemy oczyszczone skrzydło kruka i
nakładamy na całą jego powierzchnię masę z włókien, krwi oraz sproszkowanych
rogów. Takie skrzydło dodajemy do eliksiru i gotujemy w stałej temperaturze,
mieszając zawartość kociołka srebrną łyżką. Należy pamiętać, aby wykonać nie
więcej niż 30 i nie mniej niż 20 obrotów (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) na
godzinę. Oczywiście mieszamy eliksir równomiernie. Po 2 godzinach gotowania
wlewamy eliksir do dużego, srebrnego naczynia i odstawiamy na 4 tygodnie w
ciemne, chłodne miejsce (temp. ok. 15oC). Po tym czasie eliksir jest gotowy do
działania i przyjmuje barwę ciemnoniebieską. Właściwości: Silna trucizna
zakazana przez Ministerstwo tak jak wszystkie inne mikstury, po wypiciu z
człowieka wydobywa się lekka błękitna mgła. Objawmy są nadmierne wymioty przez
co człowiek wypluwa swój żołądek i swoje wnętrzności.
Eliksir
Hufflepuff (AR i MT)
Składniki:
- Tojad żółty
- Asfodelus (korzeń + liście)
- Bezoar
- 3 krople krwi jednorożca
- Włókno z serca borsuka
- Sproszkowany róg jednorożca
Sposób przyrządzenia:
Wlewamy 400ml wody do kociołka i ustawiamy nad
ogniem, osiągając temperaturę 40oC. Dodajemy krople krwi jednorożca i mieszamy
pięć razy, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Następnie dodajemy
płatki kwiatu tojadu żółtego i posiekany korzeń oraz liście asfodelusa.
Podgrzewamy zawartość kociołka do temperatury 80oC. Cały czas mieszamy
zawartość i dodajemy powoli sproszkowany róg jednorożca. Mieszając, czekamy, aż
otrzyma kolor pomarańczowy. Po otrzymaniu odpowiedniego koloru, zdejmujemy
kociołek z ognia i dodajemy drobno pokrojony bezoar. Odstawiamy eliksir na 4
godziny, w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji (gęsty). Trzymamy eliksir
(barwy ciemnej żółci) w jasnym i słonecznym miejscu. Po tym czasie kładziemy
eliksir i podgrzewamy do temperatury bliskiej wrzeniu (90oC), aby odzyskała
konsystencje wodnistą. Dodajemy włókno z serca borsuka. Eliksir powinien
otrzymać kolor słoneczny. Mieszamy jeszcze dwadzieścia dwa razy w stronę
przeciwną do ruchu wskazówek zegara i odstawiamy eliksir na ostygnięcie.
Następnie podajemy go osobie, która zażyła eliksir Ravenclaw. Właściwości: Ma
za zadanie zatamować wymioty wnętrzności, działa również jako środek przeciw
bólowy na bóle brzucha. Po sporządzeniu tego eliksiru kolor powinien być
słonecznikowy.
Eliksir UNICORN (AR)
Właściwości: Pozwala się zmienić na 30 minut w Jednorożca,
kolor żółtawy, wodnisty wydzielający charakterystyczny zapach.
Składniki:
- 3000 ml wody
- 3 Sproszkowane Rogi Jednorożca
- 3 Włosy z ogona Jednorożca
- 8 Kropel Krwi Jednorożca
Sposób Sporządzenia:
Krew Jednorożca podgrzać w kociołku do Temperatury
18°C następnie utrzymywać tą temperaturę aż wywar w kociołku zmieni kolor na
srebrny. Po uzyskaniu Szarawego odcienia dodać wodę i ostudzić miksturę do
temperatury 1°C i wrzucić pocięte na długość 2 cm trzy włosy z Ogona
Jednorożca. Rozbite na drobne Kamienie Sercowe zalać wywarem i intensywnie
mieszając podgrzać na dużym ogniu do temperatury 56°C i odczekać aż nad wywarem
będą unosić się żółte opary. Eliksir musi dojrzeć 48 h od pełni księżyca, po tym
czasie kolor powinien zrobić się żółty a konsystencja powinna być wodnista,
powinna wydobywać się lekka woń. Podawać w temperaturze 12°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz